A hastáncról

A hastáncról legtöbbünknek még mindig a háremek hangulata, a varázslatos kelet misztikus világa jut eszünkbe. Pedig tekintet nélkül korra, és kilókra egyre többen hódolnak napjainkban a hastáncnak. Az írott források szerint a klasszikus hastánc 1415-ben a török szerájokból indult el hódító útjára. A kereszténység terjedésével érthető módon háttérbe szorult.

Az áttörés az 1920-as években történt meg, amikor is Algírban,Kairóban Bejrutban olyan éjszakai mulatóhelyek nyíltak ,ahol egyiptomi, líbiai hastáncosnők szórakoztatták a vendégeket. Igazi elismerést a 90-es évek táncosnői vívtak ki maguknak, akik az Ezeregyéjszaka hangulatának hű tolmácsolói voltak. A nők eleinte nem a férfiaknak, hanem egymásnak táncoltak unaloműzésként. Meglesték őket a pasák, így lett a férfiakat is szórakoztató mozgásművészet.Kifejlesztették ezeket a mozgásformákat de a mozdulatokkal mégsem elsősorban a férfiakhoz szól a táncos, hanem önmagát fejezi ki, a sugárzó mozdulatok által formálja alakítja a testét, lelkét. Milyen a jó hastáncos? A hastáncosnak jó állóképességgel kell rendelkeznie,lazának jó fizikumúnak / és pozitív kisugárzásúnak kell lennie lehet sovány kövér fiatal vagy öreg /.

Dobos program esetén 4/5-ös és 9/8-os zenére táncol végez gyors csípőmozgásokat, ami nagyon nehéz. Elsődlegesen az izolációval az alsó és a felsőtest külön történő mozgatásával kell megbírkózni. A lágy karmunka a has, csípő, mellkas váltakozva köröző, rázó, remegtető érzéki mozdulatai dominálnak. Elsajátításuk hosszú időt igénylő munkát kíván. A hastánc közbeni rezegtetésekkel olyan medencetájéki izmokat mozgatunk meg, amiket a mindennapokban nem használunk. Nádszál vékony sudár termetű ideálokkal teli világunk elvárásainak csak kevesen tudnak megfelelni. Sokaknak ezért nincs önbizalmuk, és a külvilág elmarasztalásától rettegve nem tudják saját testüket elfogadni, és sem magukat s ezáltal másokat is szeretni. A hastánc nagyon sokat segíthet ilyenkor, hiszen szembefordulva a tükörrel mindenki valamilyen mozdulatban önmagára találhat, elégedett lehet önmagával, felfedezheti értékeit. Tudatosítani kell önmagunk elfogadását a test és a lélek szabadságát. Lelki harmónia nélkül nem lehet hastáncolni, lelki kék foltokkal nem lehet fesztelenül mozogni. A hastánc újjáéleszti a testünkben és lelkünkben szunnyadó kecses méltóságteljes nőt. Segítségével feltárul önmagunk igazi világa, felszabadíthatjuk a bennünk rejlő kreativitást, játékosságot, érzékiséget, bájt,valamint fizikai, szellemi és érzelmi energiákat , hozzásegít hogy megtaláljuk rejtett kincseinket. Továbbá egy olyan titkos módszer, amivel bármikor oldani tudjuk feszültségeinket. Éld át tested s lelked szabadságát kortól és kilótól függetlenül! Kondícionáló hastánc óráimon a hastánc elemeit használom az állóképesség fejlesztésére és alakformálásra. A mozdulatok könnyen utánozhatók, tanulhatók. Rendkívüli intenzitás érhető el a dobszólóra történő mozgásokkal. Az előkészítő,- rávezető gyakorlatok jól formálják a kritikus női területeket! Nyújtásai, relax – gyakorlatai hajlékony, rugalmas testet ereredményeznek.