A kettlebell

Hétfő – csütörtök: 18:45 – 20:00

A kettlebell nem más, mint egy tradicionális orosz vassúlyzó, amely leginkább egy ágyúgolyóra hasonlít. Népszerűségének titka az egyszerűsége. Nincs még egy olyan eszköz, amely egyszerre képes növelni az izomtömeget, fejleszteni az állóképességet és zsírtalanná tenni az alakot.


kettlebell-cikkfoto-002 Mindehhez természetesen szükség van egy korszerű és tudományos alapokon nyugvó edzésrendszerre, amelyet Pavel Tsatsuline dolgozott ki. ( A könyve már magyarul is kapható.) Az RKC (Russian Kettlebell Challenge) olyan gyakorlatokat tartalmaz, amelyek az egész testet megdolgoztatják. A kettlebell használatakor már a helyes testtartás is folyamatos koordinációt és erőkifejtést igényel, amihez az összes izomcsoport együttes munkájára van szükség. Kezdésként egyszerűen csak meg kell fogni a kettlebellt és járkálni vele, később jönnek az emelések, lendítések, egyik kézből a másikba átadások. Ahogy egyre ügyesebbé és erősebbé válunk, növelhetjük akettlebell súlyát és a gyakorlatok bonyolultságát.

Bár a kettlebell edzés egyszerűnek tűnik, semmiképp nem szabad hozzáfogni szakértő instruktor felügyelete nélkül. Mindez a súly nagyságából is adódik: az átlagos kezdő férfiak 16, a nők pedig 8 kg-os kettlebellel edzenek. Nem kell nagy tapasztalat, hogy belássuk: egy ilyen súlyú öntöttvas golyó komoly sérüléseket okozhat hozzá nem értő kezekben. Éppen ezért érdemes a szabályos kettlebell-gyakorlatokat csoportos foglalkozáson megtanulni, hogy aztán később egyedül is bármikor alkalmazhassuk őket. A kettlebell-edzés annyira intenzív, hogy 50-60 perc alatt képes megdolgoztatni az egész testet, miközben rendkívüli hatással van a szívre és a keringési rendszerre. Heti egy-két alkalom rövid idő alatt látványos eredményre vezet. Bár az erőfejlesztés elsősorban a férfiak számára lehet vonzó, a nők profitálhatnak a kettlebell használatából. Ez a különleges eszköz ugyanis nem látványosan nagy izmokat, hanem szívós, szálkás testet formál, miközben extrém módon segít a zsírégetésben.

kettlebell-cikkfoto-001

A kettlebell gyakorlatok dinamikus erőkifejtést igényelnek. A hagyományos súlyzókon a súlyzórúdon van a terhelés, nem kell egyensúlyozni azt, így koncentráltan 1-2 izomcsoport edzhető. A kettlebell gyakorlása közben viszont tartani és egyensúlyozni kell a súlyt, így a célzott izmokon kívül más izomcsoportok is bekapcsolódnak a munkába. Javarészt edzett, aktív emberek edzenek kettlebellel: sportolók, harcművészek, küzdősportolók. De természetesen minden szinten el lehet kezdeni!

kettlebell-cikkfoto-003“A kettlebell primitíven egyszerű és halálosan hatékony, akár egy AK-47.” Jelenleg a gyakorlatok variációinak száma meghaladja a 300-at, és nem árt, ha szakember választja ki számodra a megfelelő programot. Természetesen – ahogy minden edzésprogram elkezdése előtt – egy orvosi vizsgálat javasolt. A Funkcionális Mozgásminta-Szűrés (FMS) elvégzésével gyorsan meggyőződhetünk arról, áll-e fenn potenciális kockázat sérülésre.

Lehetőleg eddz mezítláb vagy sarokmagasítás nélküli cipőben, rövidnadrágban, vagy olyan bő nadrágban, ami nem akadályoz a guggolásban! Mindig győződj meg róla, hogy biztonságos a környezet, van elég helyed és nem hagytál magad körül felesleges súlyokat!