A sikernek ára van

Napjainkban a test, a test alakja a társadalmi érdeklődés fókuszába került és misztifikum lett a jól karbantartott, kidolgozott test. Az érvényesülés a sikeres élet, sőt egyesek szerint még a boldogság is csak az arányos testalkatú, jó megjelenésű emberek kiváltsága lehet. A média és az internetes oldalak ráadásul még azt sugallják, hogy ezt mindenki könnyedén elérheti. Aki 10 – 20 kg-os vagy még ennél is nagyobb súlyfelesleggel rendelkezik, bizonyos élethelyzetekben hátrányba kerülhet az ideális testsúlyú emberekkel szemben. Manapság a kövérség, a jelentős túlsúly stigmatizál.

Az elhízás összetett tünetegyüttes, a túlsúly csak egy a tünetek közül. Emellett olyan nem kívánt változások indulnak el a szervezetben, amelyek hatása csak évek múlva jelentkezik. Ötszörösére nő a magas vérnyomás, a szív-érrendszeri betegségek, magas vérzsírértékek, elsavasodás stb…rizikója. Ehhez társulnak még a mindennapokat megkeserítő negatív pszichés hatások: a beszólások, együttérző – sajnálkozó pillantások stb.. Mindezek következtében alacsonyabb önértékelés, komunikációs nehézségek, elszigetelődés, énhatár problémák, az önelfogadás hiánya, súlyfóbiák és egyéb pszichés problémák alakulhatnak ki. Ne várjuk meg ennek a tünetegyüttesnek az elhatalmasodását, hanem időben változtassunk életvitelünkön!

Ezt tette Gábor is, aki így emlékszik vissza az első lépésekre:

“Négy évvel ezelőtt 170 kg voltam. 34 évesen erősödő izületi, köszvényes tüneteim, magas vérnyomásom és alvászavaraim voltak. Elmentem egy állapotfelmérésre, ahol minden műszert kiakasztottam, de végül szembesültem akkori paramétereimmel. Miután tisztáztuk elhízásom okát, mindent számszerűsítettünk, mindent egyértelművé, mérhetővé tettünk. Nem volt szó semmiféle extrém diétáról sem csodaszerről, csak egy betartható ésszerű étrendről és egy személyre szabott mozgásprogramról. Mindent dokumentálnom kellett, nem úsztam meg a táplálkozási napló vezetését sem.

2008 – 2009 között úgy fogytam 60 kg – ot, hogy egyszerűen kitartottam emellett a program mellett, és közben rengeteg mindent megtanultam a táplálkozásról, megszerettem a mozgást, megtanultam tisztelni az eredményeimet..Lépésről – lépésre haladva mindennap elvégeztem az apró feladatokat, amelyek felhalmozódva megváltoztatták az életem minőségét.”

Hát ilyen egyszerű az egész!

Gábor példája is mutatja, hogy a sikernek ára van nem titka. Ne keresd a kiskapukat, a titkokat, mert nincsenek. Az életben mindenen rajta lóg az árcédula. Ha hajlandó vagy változtatni, tenni – megfizetni az árát a sikernek – akkor az eredmény sem marad el. A gyorsan, nagy munkával, „ énidegen” változtatásokkal járó kísérletek törvényszerúen elbuknak. Haladj lassan, lépésről – lépésre a célod felé! Minden nap végezd el az apró feladatokat, vezess be új szokásokat, tiszteld önmagadat és az elért eredményeidet! Dokumentáld és ünnepeld meg a sikereidet! Ne feledd, a motiváció kulcsa a fenntarthatóság!

Sikerre fel!
László Irén