Az energiaital nem üdítő

Az energiaitalok fogyasztásával szervezetünk terhelhetőségét akarjuknövelni, a hatás hosszú távon azonban inkább negatív és káros: az energiaitalok ártalmasak lehetnek a szív- és érrendszerre – vélik a szakértők. Fő hatóanyaguk a koffeina világ két legelterjedtebben használt pszichoaktív drogjának egyike (a másik az alkohol). Az átlagosnak mondható napi koffeinfogyasztás 130 – 300 mg között van. Egy csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz, attól függően, hogyan és miből készült. Az instant kávé kevesebb, míg a kávébabbból frissen darált kávé több koffeint tartalmaz. Egy csésze zöldtea átlagosan 25-40mg koffeinnel pörget fel, a fekete 40-70mg, míg egyes gyógyszerek akár több, mint 100mg koffeint is tartalmazhatnak tabblettánként.Egyes üdítőitalokban (pl. Coca Cola vagy Pepsi) is nagy mennyiségben található.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) 2011. november 1. óta gyűjti és feldolgozza az energiaital-fogyasztással összefüggő események adatait. Az első elemzés, mely a 2011. december 31-ig tartó időszakot fogja át,arról tanúskodik: ezen időszakban 123 főnél idézett elő rosszullétet,illetve kellemetlen testi tüneteket az energiaital – tájékoztatott azországos Tisztifőorvosi Hivatal. Az OTH-hoz az ország egész területéről érkeznek a mentőszolgálattól,az orvosi ügyeletekről, a gyermekorvosoktól, a védőnőktől, valamint az általános és középiskolákból a jelzések az energiaital-túladagolásról.

Energiaital fogyasztás

Az adatokszerint az elfogyasztott, rosszullétet kiváltó energiaital mennyisége fejenként naponta két deciliter és 3 liter (!) között változott. Az érintettek 87 százaléka fiatalkorú férfi. Aggasztó, hogy a rosszullétről beszámoló személyek 77 százaléka 18 év alatti fiatal, akik között 8-10 éves korú gyermekek is voltak. A tünetekkel jelentkezők 26 százaléka a 13-14 éves, 19 százaléka a 15-16 éves, 18 százaléka a 11-12 éves, 12 százaléka pedig a 17-18 éves korosztályba tartozik. A 18 év alatti fiatalok, gyermekek esetében, valamint azoknál, akik nem szoktak hozzá a koffeintartalmú italok fogyasztásához, a túladagolás akár halálhoz is vezethet.

Az energiatal hatása szervezetünkre

Jellemző tünetek: legtöbben zaklatottságról, ingerlékenységről (27 százalék), felfokozott idegállapotról, nyugtalanságról, álmatlanságról (24 százalék) számoltak be, előfordult még szédülés, hányinger, hányás, szapora szívverés, mellkasi szúrás is. A túlzott energiaital fogyasztás miatt rosszullétről és kellemetlen testi tünetekről beszámoló 123 fő közel harmadát állapota miatt egészségügyi ellátásban kellett részesíteni.

Az energiaitalok rendszeres fogyasztásával a fiatalok körébenfennáll annak a veszélye, hogy egy kezdeti stádiumban lévő, nem észlelt és ezért kezeletlen szív- és érrendszeri megbetegedés felerősödik. Az energiaitalátmenetileg felpörget, növeli a teljesítményt, de utána még erőteljesebb fáradtságot okozhat, amely újabb és újabb fogyasztásra ösztönöz. Különösen veszélyes az energiaital és az alkohol együttes fogyasztása, mert végleges károsodást okozhat a májban, a szívben és a vesében is.