Céges diagnózis

Céges diagnózis

A dolgozók egyéni érdekeit és boldogulását szem előtt tartó vezetői mentalitás mellett a cég pénzügyi érdekei is azt diktálják, hogy érdemes egy céges állapotfelmérést elvégezni és felállítani a cég fittségi diagnózisát.

Személyi edzőként 15 éve foglalkozom a magas stresszinten élő vállalkozók, nagy vállalatok, intézmények menedzsmentjének tesztelésével. Specialitásom a testsúlykarbantartás, a túlsúlyos emberek fizikai és metabolikus fittségének javítása.

Egyre gyakoribbak a vállalatvezetők, a munkáltatók által kezdeményezett tesztelések, hiszen.minden vállalat sikere a foglalkoztatottak teljesítményétől függ.

A dolgozók egyéni érdekeit és boldogulását szem előtt tartó vezetői mentalitás mellett a cég pénzügyi érdekei is azt diktálják, hogy érdemes egy céges állapotfelmérést elvégezni és felállítani a cég fittségi diagnózisát.

A fittségi vizsgálat dolgozónként 1 órát vesz igénybe, és menete a következő:

Az első modul az anamnézis, az adatfelvételi kérdőívek kitöltése, amelyekben a vizsgált személy életmódjáról tájékozódunk.
Egészségi állapotával kapcsolatos problémáiról, esetleges betegségeinek genetikus hátteréről, táplálkozási szokásairól, stressz helyzetéről, dohányzás és egyéb élvezeti cikkek fogyasztásáról, fizikai aktivitásáról, jó és rossz szokásairól.

A második modulban történnek a nyugalmi vizsgálatok. Célja az egyéni rizikófaktorok keresése, a terhelhetőség megállapítása,az állapotnak, fizikai aktivitásnak, életkornak megfelelő tesztek kiválasztása. Legfontosabb részei: a testsúly, testmagasság, a zsír%, az izom%, a zsigeri zsír mérése, a testösszetétel meghatározása. Megmérjük a vérnyomást, a vércukorszintet, a testkörfogatokat, a D/CS arányt, az alappulzust.

A harmadik modulban a terheléses vizsgálatokat végezzük el, amelynek célja a fittségi kategória, a terhelhetőség megállapítása. Egészségközpontú fittségi tesztjeimmel az általános egészségi állapot 2 lényeges összetevőjét mérem:

  1. a kardióvaszkuláris fittségi profil az állóképességről, az aerob kapacitásról a maximális oxigénfelvételről tájékoztat / cooper, vomax /
  2. a vázizomzat fittségi profillal a testtartásban résztvevő izomcsoportok erőállóképességi szintjét, valamint a hajlékonyságot tesztelem.

A negyedik modulban a vizsgálatok eredményének összesítése után a vizsgált személy az életmódjával, életvezetésével, a rizikófaktorok megelőzésével, elkerülésével kapcsolatosan kap tanácsokat. Túlsúly esetén lefogyási tervet is készítünk.

Összegzésképpen: érdemes formábahozni munkatársait, hiszen magasabb vitalitású, jobb fizikai és szellemi teljesítményt nyújtó, motiváltabb munkaerő, csökkenő fluktuáció és javuló munkahelyi morál lesz az eredmény.

Hosszú távú, de megtérülő befektetés a dolgozók egészsége és fittsége.