GI diéta – bevezetés

… ha lassú, de tartós eredményre vágysz és eszed ágában sincs lemondani szénhidrátokról
… ha stresszes életet élsz és úgy érzed, hogy még több energiára lenne szükséged – hiszen a diétának köszönhetően állandósul az energiaszinted, így a testmozgást és a lelki igénybevételt is jobban fogod bírni
… ha le akarod küzdeni az éhségrohamokat és az édesség iránti vágyat – a fokozatosan felszívódó szénhidrátok ebben kezedre játszanak

A diéta alapelvének megértéséhez szükséges a szénhidrátok rövid ismertetése

A szénhidrátok testünk fő energiaszolgáltató vegyületei,glükózként (glükóz=szőlőcukor) elfogyasztva, glükóz-egységekre bontva (keményítő) vagy glükózzá átalakítva kerülnek testünkben felhasználásra.

A szénhidrátokat vércukorszint-emelő tulajdonságuk szerint egy 1-től 100-ig terjedő skálán (glikémiás index) osztályozhatjuk aszerint, hogy a szőlőcukorhoz képest milyen mértékben emelik a vér glukóz-szintjét. Azok a szénhidrátok, amelyek lassabban kerülnek szervezetünkben lebontásra vagy lassabban szívódnak fel, alacsonyabb glikémiás indexűek, míg a gyorsabban felszívódóak magasabbGI-értékűek.

Az ételek és élelmiszerek GI-jét sok minden befolyásolja, így például az, hogy az adott étel milyen és mennyi szénhidrátot tartalmaz. A zsírtartalom is fontos, ugyanis a zsírok lassítják a szénhidrátok felszívódását, az ételek gyomorból történő távozását. A rövid idő alatt magasba szökő vércukorszint gyors és magas inzulinszint emelkedéssel jár, amit a vércukorszint esése és az ezt követően kialakuló éhségérzet kísér

A táplálékok GI-je magas, ha GI indexük 60-100 közötti, ezeket inkább mellőzd, ha a GI-diétát választod. A 40 és 59 közötti GI érték közepesnek mondható, ezekből gyakrabban ehetünk, míg az alacsonyabb, 40 alatti GI-jű ételeket-élelmiszereket rendszeresen fogyaszthatjuk.

Betegségek fennállása esetén feltétlenül javasolt szakember (orvos, dietetikus) tanácsát kikérni a diéta alkalmazásával kapcsolatban.

Előnyök

  • Az alacsony GI-jű ételek-élelmiszerek között sok kifejezetten egészséges
  • Ennek az étrend-variációnak a követésével nem zárunk ki semmilyen alapvető élelmiszert napi étkezésünkből, így már pár napos alkalmazás után könnyen betartható mindenki számára.
  • Az étrend jól összeállítva gazdag vitaminokban, rostokban, ásványi anyagokban, követése nem jár hiányállapotok kialakulásának veszélyével.
  • A fokozatos vércukorszint-emelkedés későbbre tolhatja ki az éhségérzet jelentkezését, így nem következik be a magas glikémiás indexű ételek fogyasztását követő gyors vércukor- és inzulinszint emelkedés, amit a vércukorszint rövid időn belül bekövetkező zuhanása kísérne, kiváltva az ezzel járó farkaséhséget