Kövér a gyerek… 1. rész

A téma azért is időszerű, mert a legújabb felmérések szerint az iskoláskorú gyerekek több mint a fele kűzd súlyproblémákkal. Az okokat vizsgálva megállapíthatjuk, hogy az esetek kevesebb mint 3%-ában van hormonális háttere a kövérségnek. Így a pajzsmirigy-alulműködést, a mellékvesekéreg-túlműködését csak nagyon ritkán okolhatjuk gyerekeink elhízásáért. Az igaz, ha mind a két szülő túlsúlyos, akkor a gyerek 80% – os valószínűséggel, ha csak az egyik szülő akkor 40% -os valószínűséggel szintén elhízott lesz. Azonban a kövérség familiáris halmozódásában elsősorban a családon belüli helytelen étkezési – nevelési szokásoknak van döntő szerepe.

A legtöbb elhízást a helytelen családi táplálkozási szokások és azok a szülői magatartási formák okozzák. amelyeket a gyerek a növekedése során lát és leutánoz. Táplálkozási szokásaink már az anyaméhben hatnak a születendő gyerekre, meghatározzák a gyermek evési szokásait. Ha a kismama kettő helyett eszik a terhessége idején, akkor nagy valószínűséggel nagyobb súlyú gyerek fog születni.Ha a sírós csecsemőt mindig cumisüvegben töltött tápszerrel akarjuk elhallgattatni, szépen haladunk a csecsemőkori elhízás felé. Aztán kicsit nagyobbacskán jön a nagymama rétese, anyuka szaftos főztje, a büfé stb.

A másik ok a mozgásszegény, elkényelmesedett életforma. Számos vizsgálat igazolta, hogy a TV és a számítógép előtt eltöltött időtartam összefüggött az elhízással. Minden egyes plusz óra 7%-kal növeli az esélyét, hogy az ilyen gyerekek elhízottakká váljanak. A TV előtt ülő, élő, kontrollálatlanul evő, kólázó gyerek észrevétlenül be tud vinni akár 1000 kalóriát is.

A kövérség számos betegségre hajlamosít: cukorbetegség, magas vérnyomás, szívinfarktus, májelzsírosodás, köszvény, izületi problémák stb.Amerikai kardiológusok arra figyelmeztetnek, hogy azoknál a serdülőknél is előfordulhat szívroham, akiknél nincsenek jelen a felnőttkori szívinfarktust kísérő tipikus szívrendellenességek.

Az elhízott kisgyermek plusz kilói miatt ügyetlenül mozog, később az iskolában csúfolják is emiatt, így egyre kevesebbet fog mozogni, ami az újabb kilók felszedésének kedvez.

Megjelennek a pszichés hatások, egyre gátlásosabbak lesznek és ez pszichés fejlődésükben, társas kapcsolataikban is egyre nagyobb gondot fog okozni. Nehezebb lesz a beilleszkedés és nő a kirekesztettség érzése. Romolhat a tanulmányi eredményük, egyre szorongóbbá válhatnak és méginkább az evésben találnak megnyugvást.Így a jóllakottság érzésbe menekülve további komplexusok alakulhatnak ki.

Ebből az ördögi körből történő kiszabaduláshoz kell megadni gyermekünknek a megfelelő szülői támogatást. A megoldásokat keresve rögtön az elején le kell szögeznünk, hogy ez csapatmunka kell, hogy legyen. Nem merülhet ki abban a szülői támogatás, hogy hetente kétszer elviszik edzésre a gyereket, apuka anyagilag finanszírozza, de az étkezéseknél magára hagyatottan eszi a zöldséget.

A siker feltétele az egész család együttműködő támogatása, biztatása. A nagymamákat is meg kell nyerni az ügynek, nehogy a program ellen etessenek! Beszéljük meg a gyerekkel, hogy a következőkben minden érte, és a család egészségéért fog történni. Fontos, hogy ő is akarja a változást. .A siker kulcsa a családi életmódváltás! Óriási a szülői felelősség! A tét nem más, mint gyerekünk egészsége, életminősége, boldogsága!

A következő cikkben a megoldás lépéseiről, lehetőségeiről lesz szó.