Táplálkozási zavarok

Az evészavarok száma évről – évre nő, és az esetek nagy többségében mindig komoly pszichoszomatikus zavarok állnak a háttérben. A táplálkozási zavarok mindig ott alakulnak ki, ahol bőségesen van miből habzsolni, és így van miről lemondani is.

Az egyik véglet a mérték nélküli habzsolás az ún. érzelmi evés. A nők 35%-a érzelmi evő. Beszélhetünk bánat evésről, unalom evésről, öröm evésről, magányosság evésről stb. Az érzelmi evők a problémáikat elpalástolják, hogy csak az ízekre, az ételre az evésre tudjanak koncentrálni. Az igazi érzelmeik, a megoldásra váró problémáik így még mélyebbre kerülnek a tudatalattiban, miközben az egész életük merő étkezéssé alakul. Nem tudnak kitörni az evés rabságából, szó szerint uralkodik rajtuk az étel. Ha huzamosabb ideig tart a bánatevés, akkor legtöbbször a bánatevők nagy többsége túlsúlyossá válik.

A kövérség mindig közlésértékkel bír. A nem vállalható érzések közvetítésére kiválóan alkalmas a túlsúly. Így a negatív érzések, a rossz párkapcsolatban élő nők reménytelen függetlenségi törekvései, félelemei, függőségei nyilvánulhatnak meg bánatzsír formájában. Mikor vagyunk kövérek? Ha a testtömegindexünk 30 fölött van.

A BMI úgy számítható ki, hogy a testtömegünket elosztjuk a méterben kifejezett testmagasságunk négyzetével. Magas indexnél már nem mondhatjuk, hogy -„ én így is jól érzem magam, így is el tudom fogadom magam”- mert ez nem igaz.