Zsírégetés – Hatékony zsírégetés

Mely 3 tényező befolyásolja leginkább a zsírégetést? A fogyás, testmozgás témakörében a zsírégetés jó néhány kérdést felvet, amire sokszor ellentmondásos válaszokat kapunk.

 • Melyik mozgás serkenti leginkább a zsírégetést?
 • Hány perc elteltével indul be a zsírégetés?
 • Mennyi ideig kell egyhuzamban mozogni ahhoz, hogy a zsírégetés hatékony legyen?

Az egyik leggyakoribb tévhit, miszerint a zsírégetés akkor leghatékonyabb, amikor hosszan tartó, közepes tempójú, egyenletes pulzusszámú aerob mozgást végzünk, mint például kocogás, biciklizés stb. Ez nem igaz.

A hatékony zsírégetés összetevői

1. Zsírégetés és az izomzatunk felépítése

Az anyagcserében az izom egy aktív szövet, melynek építőelemei kicsiny tűzhelyekként működnek. Ahhoz, hogy az izom megtartsa saját tömegét, folyamatos energiát igényel. Más szavakkal ez azt jelenti, hogy az alapanyagcsere mellett az izomszövet égeti el a legtöbb kalóriát.

Vagyis az anyagcsere sebessége egyenesen arányos az izomtömeggel. Testösszetételünknek minél nagyobb százaléka aktív izomszövet, annál több energiát használunk fel – még nyugalmi állapotban is!

A kor előrehaladtával – aktív testmozgás hiányában – az izomtömeg csökken, ami önmagában is magyarázatot ad az anyagcsere lassulására, s az elhízás lehetőségére.

2. A mozgás hatása a zsírégetésre (aerob vagy anaerob)

Egy könnyű edzés alatt, amikor csekély erőkifejtést végzünk (aerob edzésnél) az energiatermeléshez körülbelül fele-fele arányban használunk zsírt és szénhidrátot. Ahogy nő a mozgás intenzitása nő a zsírfelhasználás nagysága is. Vagyis a legtöbb zsír égetése nem a könnyű, hanem az erősebb erőkifejtés közben történik.

Zsírégetés szempontjából a legoptimálisabb a váltakozó intenzitású mozgások végzése (az aerob és az anaerob tartományok váltogatása). Ezzel elkerüljük az izomzat leépülését, s kevesebb időráfordítással nemcsak a zsírégetés lesz hatékonyabb, hanem az edzettségi szintünk is ugrásszerűen megnő!

3. A táplálkozás és a zsírégetés

A szervezet szénhidrát ellátottsága is befolyásolja a zsírégetés mennyiségét. Amennyiben az edzés előtt viszonylag régebben fogyasztottunk szénhidrátot (alacsony lesz a vércukorszint) fokozódik a zsírégetés. Természetesen ez fordítva is igaz; ha nagy mennyiségű szénhidrát kerül a szervezetbe, csökken a zsírégetés – még magasabb intenzitás esetén is.

A zsírégetés hatékonyságát az alábbi tényezők befolyásolják:

 1. Testünk felépítése; aktív izomszövet => gyorsabb anyagcsere.
 2. A mozgás intenzitása; intenzívebb mozgás => intenzívebb zsírégetés.
 3. Táplálkozás; fehérjedús étkezés => hatékonyabb zsírégetés.

Zsírégetés és egészség: A helyesen végzett kardio edzés

A cardio vagy kardio szó előtagként azt jelenti, hogy a szívvel kapcsolatos. Testmozgás kapcsán jelzőként is használjuk, mint pl. kardio edzés vagy kardio gépek, ami a szív teljesítményét növelő mozgásokra utal.

A kardio mozgást – a mozgás jellege szempontjából – két kategóriába sorolhatjuk: 

 1. hosszan tartó, gyenge vagy közepes intenzitású, egyenletes pulzusszámú aerob mozgás;
 2. rövidebb ideig tartó, nagy intenzitású, ciklikusan változó anareob mozgás.

Az első kategória, noha növeli a kitartást, és bizonyos sportokhoz szükséges is (pl. hosszútávfutás) – az általánosan elfogadott elgondolással ellentétben – a zsírégetés és az egészségünk szempontjából nem a legjobb! Ennek oka, hogy a hosszan tartó egyenletes mozgás

 • elősegíti a szabadgyökök kialakulását;
 • leépíti az izmokat;
 • csak egy bizonyos sebességre készíti fel a szívet.

A helyesen végzett kardio edzés

A ciklikusan változó mozgás (nagy intenzitás és pihenő szakaszok váltakozása) optimális kardio edzést biztosít:

 • növeli az antioxidáns termelést;
 • serkenti az anyagcserét és a zsírégetést;
 • felkészíti a szívet a változó hatások hatékony kezelésére.

Ha megfigyeljük mind a természet működését, mind pedig saját életünket, láthatjuk, hogy a minket körülvevő dolgok állandó és gyors változásban vannak. A stressz vagy veszély helyzetek hirtelenül és váratlanul csapnak le! Erre az állandó kihívásra kell szervezetünket felkészíteni.

Ha csak olyan mozgást végzünk, ami hosszú távú egyenletes erőkifejtést igényel, szervezetünket csupán egy működési sebesség kezelésére készítjük fel. Szív- és érrendszerünk edzettebb lesz, mintha semmilyen mozgást nem végeznénk, de nem lesz felkészülve a hirtelen jövő változások, stressz helyzetek kezelésére.

Ellenben a ciklikusan változó mozgás; erőkifejtés-pihenés vagy elindítás-megállítás, felkészíti a szervezetet az állandó változás kezelésére, így kevésbé fogja felmondani a szolgálatot olyan stressz helyzetekben, amikor igazán szükség van rá!

A hosszútávfutás vagy biciklizés kivételével szinte minden sportág ciklikusan változó mozgásból áll. Logikus tehát, hogy az edzés is inkább ilyen jellegű mozgásból álljon!

Lehet, hogy érdemes átgondolnunk az eddigi ismereteinket, s az órákon át végzett egyenletes – sokszor unalmas – mozgást leválthatnánk egy izgalmasabb, változó erőkifejtést igénylő mozgásra, ami az egészségünknek és a zsírégetésnek is jobban kedvez!

A zsírégetés és egészség szempontjából helyesen végzett kardio edzés ciklikusan változó aerob-anaerob edzéstartományokból áll.

» A testmozgás szerepe nemcsak a zsírégetés…

Zsírégetés szempontjából a leghatékonyabb edzés két fő részből áll: kardio edzés + erősítő edzés
Egy ideális zsírégető edzésterv legalább heti 2 kardio edzést és 2 erősítő edzést tartalmaz. De tudd, bármennyi mozgás jobb, mint a nem-mozgás! Vagyis, ha csak hetente egyszer tudsz elmenni mozogni, az is sokkal jobb, mintha semmit nem csinálnál!

Zsírégető edzés – Kardio edzés
A zsírégetés szempontból helyesen végzett kardio edzés ciklikusan változó aerob-anaerob edzéstartományokból áll. Vagyis a zsírégető kardio mozgás alatt itt nem hosszan tartó, közepes tempójú, egyenletes pulzusszámú aerob mozgást értünk, hanem pont ennek ellenkezőjét; rövid ideig tartó magas intenzitású erőkifejtés (anaerob mozgás) és pihenő szakaszok (aerob fázis) váltakozását.

A ciklikusan változó kardio edzés (erőkifejtés-pihenés váltakozása):

 • növeli az antioxidáns termelést;
 • serkenti az anyagcserét és a zsírégetést;
 • felkészíti a szívet a változó hatások hatékony kezelésére.

A zsírégető edzés kardio részénél végezhető bármely olyan mozgás, amely erős intenzitású erőkifejtéssel jár, amit aztán egy rövid pihenő szakasz követ.

Ilyen lehet a futás, úszás, lépcsőzés, ugrókötelezés, szoba-biciklizés stb., valamint a kellő intenzitással végzett csapatsportok, mint pl. foci, kosárlabda vagy fallabda, melyek a társasági sportok előnyeivel együtt változatosabbá tehetik a zsírégető kardio edzéseket. A futást például így lehetne csinálni:.

Rövid bemelegítés után…

 • 1 perc futás “teljes erőbedobással” – 1 perc séta
 • 1 perc futás “teljes erőbedobással” – 1 perc séta

és így tovább 10-15-20 percen keresztül; vagy

 • 100 m futás “teljes erőbedobással” – 100 m séta
 • 100 m futás “teljes erőbedobással” – 100 m séta

és így tovább 10-15-20 percen keresztül.

Az úszást például így lehetne csinálni:.

Rövid bemelegítés után…

 • egy hossz úszás (50m) “teljes erőbedobással” – pihenés
 • egy hossz úszás (50m) “teljes erőbedobással” – pihenés

és így tovább 10-15-20 percen keresztül.

Hasonló rendszer alkalmazható a biciklizéshez, a taposógéphez, illetve a többi kardio mozgásokhoz is. A pihenő szakasz hosszát a normál légzés visszanyerése határozza meg; ha már nem zihálsz, akkor jöhet egy újabb intenzívebb erőkifejtés.

A teljes erőbedobást természetesen testreszabottan kell értelmezni, vagyis az egyéni kondíciónak, teherbírásnak megfelelően. A lényeg, hogy a mozgás a saját fizikai erőnlétedhez képest legyen intenzív. A magas intenzitás fenntartása érdekében – a kondíció javulásával – majd növelhető az időtartam vagy a sebesség.

Az izzadásról: Fontos, hogy bármit is csinálj, érd el az izzadási intenzitást, hogy ezzel is segítsd és gyorsítsd szervezeted méregtelenítését!

Zsírégető edzés – Erősítő edzés

Az anyagcserében az izom egy aktív szövet, melynek építőelemei kicsiny tűzhelyekként működnek. Ahhoz, hogy az izom megtartsa saját tömegét, folyamatos energiát igényel. Más szavakkal, az alapanyagcsere mellett az izomszövet égeti el a legtöbb kalóriát.

Az anyagcsere sebessége egyenesen arányos az izomtömeggel.

Testösszetételünknek minél nagyobb százaléka aktív izomszövet, annál több energiát használunk fel – még nyugalmi állapotban is!

Éppen ezért, zsírégetés szempontból az erősítő edzések ugyanannyira fontosak, mint a kardio edzések.

Az erősítő edzés az izmok megdolgoztatásából áll. Ne ragadj le csak bizonyos izomcsoportok használatánál, hanem próbálj meg olyan gyakorlatokat találni, melyek lehetőleg minél több izomcsoportot megmozgatnak.

Szálkásító erősítő edzés

A legújabb nézetek szerint a szálkásításhoz, vagyis a zsírégetéshez nem a kis súlyokkal és magas ismétlésszámmal végzett gyakorlatok a legjobbak, hanem épp ellenkezőleg; a szálkásításhoz nagyobb súlyokat érdemes használni, és az ismétlésszámot 6-12 között kell tartani.

Vannak olyan erősítő gyakorlatok is, melyek a súlyok kitartására mennek rá. Ezeket a gyakorlatokat olyan nehéz súlyokkal érdemes csinálni, amit 15-30 másodpercig még meg tudsz tartani az izmok leginkább feszülő pozíciójában. Ha 30 másodpercnél tovább ki tudod tartani, akkor nehezebb súlyt kell használni, ha viszont 15 másodpercig sem bírod, akkor könnyebbet.

Összefoglalva:

 • A legjobb zsírégető edzés: kardio edzés + erősítő edzés
 • Kardio edzés: ciklikusan változó aerob és anaerob edzéstartományokból álljon
 • Erősítő edzés: nagyobb súlyokkal, minél több izomcsoport megdolgozása a cél
 • Fő irányelv: Bármennyi mozgás jobb, mint a nem-mozgás!